EU projekti

Odgovarajuću podstranicu izaberite iz izbornika na lijevoj strani.

- 02.04.2024. - 


 
Sudjelovanje na  Erasmus+ TCA seminaru  „Green Practices for Increasing Environmental Sustainability
 
Odgojiteljica mentorica i Erasmus + koordinatorica dječjeg vrtića Matije Gupca Ivana Prpić sudjelovala je na temelju Odluke Agencije za mobilnosti i programe EU na Aktivnosti osposobljavanja i suradnje u okviru programa Erasmus+ „Green Practices for Increasing Environmental Sustainability“ koja se održala u Latviji, u glavnom gradu Rigi od 20. do 22. ožujka 2024. godine u organizaciji nacionalne Erasmus+ agencije iz Latvije . TCA seminari su međunarodni seminari (transnnational cooperation activities) koji uključuju sudionike iz cijele Europe koje biraju državne EU agencije na temelju kvalitete projektnog prijedloga. Seminar je bio  namijenjen trenutnim korisnicima i budućim prijaviteljima projekata unutar programa Erasmus+ iz područja obrazovanja i osposobljavanja koji žele upoznati prioritet Okoliš i borba protiv klimatskih promjena. Na seminaru je sudjelovalo oko 100 sudionika iz cijele Europe, od čega je iz Hrvatske sudjelovalo 4 sudionika.
Glavni cilj događaja bio je produbiti razumijevanje prioriteta Okoliš i borba protiv klimatskih promjena kao i poticanje prijava projekata za podršku održivom rastu i ekološki odgovornom ponašanju. Kroz umrežavanje, razmjenu ideja i iskustava, sudionici su imali priliku steći nova znanja i iskustva o pitanjima održivosti i okoliša.
Sudionici su se bolje upoznali s programom Erasmus+, kao i prioritetom Okoliš i borba protiv klimatskih promjena. Stjecali su znanja o različitim mehanizmima podrške i prakse za provedbu zelene dimenzije unutar Erasmus+ programa ali i razvijali nova partnerstva i uspostavljali kontakte s potencijalnim partnerima za buduće aktivnosti i partnerstva.


- 09. 11. 2023. -
eTwinning International Seminar
Our schools: PLACES OF HAPPINESS AND SUCCESS – FOSTERING WELL-BEING AND CREATIVITY THROUGH ETWINNING
 
U periodu od 25. do 27. 10. 2023., dječji vrtić Matije Gupca sudjelovao je na internacionalnom eTwinning seminaru u Beogradu. Seminar je organizirala fondacija Tempus (srpska Nacionalna Erasmus+ agencija) s ciljem omogućavanja eTwinnerima iz nekoliko europskih zemalja da čuju izlaganja stručnjaka o načinima na koji odgojno – obrazovne ustanove mogu stvoriti ugodno ozračje za djecu te njihove odgojitelje, učitelje i nastavnike koristeći digitalne alate i potičući kreativnost. Osim predavačkog dijela, sudionicima su ponuđene radionice na temu ''Dobrobit'', ''Kreativnost i inovacije'' ili ''Umjetna inteligencija i inovacije''. Radionički dio seminara bio je posvećen i planiranju eTwinning projekata na temu poboljšanja opće dobrobiti učenika i odgojno-obrzovnih djelatnika te razvoj kreativnosti u odgojno-obrazovnom procesu. Na seminaru je sudjelovalo 60ak stručnjaka iz ukupno 12 zemalja, od čega je Hrvatska imala 3 predstavnice. Našu ustanovu predstavljala je odgojiteljica Nikolina Ogresta, a ostale predstavnice bile su profesorica biologije Amalija Misir-Čujko (Osnovna škola Ivane Brlić- Mažuranić, Ogulin) te pedagoginja Tina Madunić (Elektrotehnička škola, Split). Osim predstavnika ministarstva za obrazovanje republike Srbije te fondacije Tempus čija su izlaganja bila na temu Erasmus+ programa s posebnim i najvećim naglaskom na eTwinning platformu i projektni rad, izlaganja su održale i dvije psihologinje i to na temu dobrobiti u školama (Ana Mirković) te preispitivanja humanističkog pristupa učenja u digitalno doba (Joanna Paolinelli). Središnjica cijelog seminara bile su upravo maloprije spomenute radionice na kojima su sudionci, uz vodstvo eTwinningovih ambasadora, učili kako napisati kavalitetan eTwinning projekt. Svi idejni projekti bili su predstavljeni idući dan, nakon čega je uslijedilo umrežavanje sudionika u svrhu daljne suradnje na novonastalim ili budućim projektima.
 


- 13. 10. 2023. - DJEČJI VRTIĆ MATIJE GUPCA IZ ZAGREBA ERASMUS DANE U LISTOPADU OBILJEŽIO JE ZAJEDNO S DJEČJIM VRTIĆEM OSIJEK S TEMOM "EUROPSKA GODINA VJEŠTINA"

Dječji vrtić Matije Gupca kao dugogodišnji korisnik Erasmus+ programa,  nastavlja s tradicijom obilježavanja Dana Erasmusa unutar svoje odgojno-obrazovne ustanove, a i šire. Prilika je to za predstavljanje naših Erasmus+ projekata i rezultata, stečenih znanja i iskustva. Tema ovogodišnjih Dana Erasmusa 2023. je Europska godina vještina.
Tako smo i ove godine u tjednu od 9. – 14. listopada započeli s obilježavanjem na online EU platformi najavom na međunarodnoj karti događanja "Istraživanje vanjskog okruženja". Bio je to tjedan pun igre, učenja, suradnje i razmjene iskustava dok su djeca zajedno s roditeljima imala priliku istraživati uzbudljivi svijet učenja na otvorenome. Cijeli tjedan, putem izložbenih panoa na objektima vrtića, posjetitelji su imali priliku pratiti razvoj našeg Erasmus+ projekta „Učimo i rastemo zajedno“. Ovaj događaj imao je za cilj upoznati roditelje s mogućnostima korištenja vanjskog prostora u svrhu razvoja vještina i  kompetencija djece kao i povezivanje unutar RPOO-a između DV Osijek i DV Matije Gupca kroz razmjenu iskustava, stečenih znanja i vještina u Erasmus+ projektima. Odgojitelji svih skupina pripremili su aktivnosti na zraku pod temom: GodinA vještina za sve. Roditelji su imali priliku iz prve ruke pratiti prednosti učenja na otvorenome sudjelovanjem u aktivnostima koje pokazuju kako različite kompetencije, poput rješavanja problema, kreativnosti i motoričkog razvoja, mogu cvjetati u vanjskom okruženju. 12. listopada na jutarnje aktivnosti pozvani su i roditelji koji su imali priliku aktivno sudjelovati u aktivnostima koje su za djecu i roditelje organizirali odgojitelji, ali i pripremiti i voditi igre koje su obilježile njihova djetinjstva. Tako su djeca razvijala svoje vještine kroz igre kao što su „Gumi-gumi“, „Care, care gospodare, „Graničar“, „Mali nogomet“ i sl. Bilo je važno roditeljima osvijestiti da i sasvim jednostavne, tradicionalne  igre pružaju mogućnosti za razvoj motoričkih i matematičkih vještina, strpljivosti i čekanja na red, komunikacijskih vještina, vještina vođenja  i timskog rada kod djece.
U gostima su nam bili i djelatnici  Dječjeg vrtića Osijek koji je od ove godine Erasmus+ akreditirana  ustanova. U želji razvoja ustanove kroz postavljene ciljeve, došli su u posjet našem vrtiću s ciljem razmjene iskustava i znanja u praktičnom i teorijskom dijelu. Naglasak je bio na promatranju posebnih cjelodnevnih programa (engleskoga jezika i alternativnog Montessori programa) te rada u jasličkim skupinama. Odgojiteljica Slavica Jović prezentirala je program Eko vrtića iz Osijeka koji se provodi od 1996. godine, a našem vrtiću ta je tema od velike važnosti radi kontinuiranog rada na području održivog razvoja. Nakon provedenoga jutra u neposrednom radu s djecom, odgojiteljima i roditeljima održali smo refleksiju na aktivnosti koje smo proveli te smo razmijenili iskustva s obje strane. Možemo zaključiti da slogan „Erasmus nas povezuje“ ima jake korijene u ovom posjetu, jer ovo je bio samo početak za neke nove zajedničke projekte i susrete.
- 9. 10. 2023. - 
Ove jeseni će se 7. godinu zaredom održati #ErasmusDays - prigodna godišnja manifestacija kojom se u cijelom svijetu istovremeno obilježava uspjeh programa Erasmus+
Tih će se dana, od 9. do 14. listopada 2023. održati raznovrsna događanja diljem Hrvatske.
Događanja organiziraju korisnici Erasmusa: ustanove i organizacije koje provode ili su provele projekte.
Na njima predstavljaju svoje Erasmus+ projekte i rezultate, stečena znanja i iskustva.
Sva događanja se upisuju na međunarodnu kartu.
Tema ovogodišnjih Dana Erasmusa je Europska godina vještina.

Dječ vrtić Matije Gupca 'Erasmus+ dane 2023 obilježava u četvrtak 12.10.2023. događajem na otvorenome:
"Istraživanje vanjskog okruženja".
Biti će to dan pun igre, učenja, suradnje i razmjene iskustava dok istražujemo uzbudljivi svijet učenja na otvorenome. Cijeli tjedan, putem izložbenih panoa na objektima vrtića, pratite razvoj našeg Erasmus+ projekta „Učimo i rastemo zajedno“. Ovaj događaj ima za cilj upoznati roditelje s mogućnostima korištenja vanjskog prostora u svrhu razvoja kompetencija kao i povezivanje unutar RPOO-a između DV Osijek i DV Matije Gupca kroz razmjenu iskustava, stečenih znanja i vještina u Erasmus+ projektima.

 
Link na Erasmus + međunarodnu kartu događanja :
https://www.erasmusdays.eu/event/exploring-outdoor-learning-fostering-childrens-competences-an-erasmus-days-exchange-of-expirience-event/
 


____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 - 6. 5. 2023. -
Povodom Dana Europe, djelatnici Dječjeg vrtića MATIJE GUPCA bili su u studijskom posjetu Dječjem vrtiću Najdihojca u Ljubljani.
 
Svi naši djelatnici, od odgojitelja do administrativno - tehničkih djelatnika razmijenili su iskustva iz prakse te dogovorili buduću suradnju.

Djelatnici dječjeg vrtića Najdihojca su bili odlični domaćini te su svoje dojmove podijelili na web stranici vrtića, a možete ih pročitati na dolje navedenom linku:

Dječji vrtić Najdihojca


 


_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
- 10. 10. 2022. - DANI ERASMUSA
 

35 godina Erasmusa+ u svijetu,

15 godina Agencije za mobilnost i EU programe te

10 godina aktivnog sudjelovanja Dječjeg vrtića Matije Gupca u projektima Comeniusa, Erasmusa+ i eTwinninga.


Naše Erasmus + putovanje https://www.youtube.com/watch?v=ZhOvSAHSV7c

DANI ERASMUSA  će se održati 6. godinu zaredom 13., 14. i 15. listopada 2022.


Dječji vrtić MATIJE GUPCA iz Zagreba već je godinama uključen u Erasmus+ projekte.
Pritom ostvaruje razmjenu dobre prakse, suradnju s europskim partnerima te podupire
razvoj i usavršavanjeprofesionalnih vještina svojih djelatnika implementirajući
svoja stečena znanja i vještine u svakodnevnu praksu.

Dobitnici smo prestižne nagrade EITA i Comenius za najbolji eTwinning projekt.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 - 5. 9. 2022. - 

 
 
OBAVIJEST O IZLOŽBI LIKOVNIH RADOVA E-TWINNING PROJEKTA „6 LICA UMJETNOSTI“
 
U projektu su sudjelovala djeca skupine „Sovice“ i njihove odgojiteljice
Nina Dolanjski 
Bosnar i Silvija Zlatar
 
Čekamo Vas na izložbi u Turističkom centru Sveta Nedelja.


 
Djeca i djelatnici Dječjeg vrtića Matije Gupca


 
___________________________________________________________________________________________________________________________________

- lipanj 2022. - 
 
AKTIVNOST OSPOSOBLJAVANJA I SURADNJE U OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ (TCA)
 - Dublin 14. - 16. 6. 2022. - 

Sharing Challenges and Successes around Erasmus+ Participation for those
Working in the Field of Early Childhood Education and Care”
 
Izvješće s transnacionalne aktivnosti u Dublinu