Prilagodba na vrtić

Djetetov polazak u vrtić predstavlja velik događaj za cijelu obitelji. Uzbuđenje, iščekivanje, veselje, zabrinutost, a pomalo i strah, samo su neki od osjećaja s kojima se roditelji susreću uoči polaska djeteta u vrtić, osobito ako je riječ o prvom djetetu.

Kako ću ostaviti dijete nepoznatim osobama? Kako će dijete reagirati na njih i drugu djecu? Hoće li se moje dijete slagati s drugom djecom? Što ako u vrtić ne ide svaki dan, je li to dobro ili loše?

Vrtić za dijete predstavlja dolazak u nepoznat prostor u kojem susreće nove ljude, njegova svakodnevna rutina i navike mijenjaju se, odnosno sada ih je potrebno prilagoditi novim okolnostima. Odvajanje je dio odrastanja, a ovo iskustvo zasigurno ga osnažuje za kasnije životne promjene. Dijete će postupno stjecati povjerenje u samoga sebe i druge ljude, a potrebna mu je podrška roditelja koji će ga u tome strpljivo poticati. Neka djeca se bez teškoća priviknu na nove okolnosti, dok je drugima za to potrebno određeno vrijeme. Obično je riječ o prvim tjednima boravka u vrtiću, no reakcije zbog odvajanja mogu se pojaviti kasnije, nakon što je dijete prvih tjedana dobro funkcioniralo u vrtiću. Neke od mogućih reakcija djece su promjene u navikama spavanja i hranjenja (npr. odbija jesti ili spavati), povlačenje, agresivnost, razdražljivost, a ponekad je prisutna i regresija u ponašanju (poput mokrenja, puzanja, korištenja dude od koje je prethodno bilo odviknuto). Važno je istaknuti da su sve ove promjene u ponašanju prolazne, s vremenom će nestati. Sva djeca se, u pravilu, nakon određenog vremena uspješno prilagode na vrtić. Koliko će trajati period prilagodbe ovisi o djetetovim osobinama, dobi i razvojnoj fazi u kojoj se nalazi (lakše je djetetu starije vrtićke dobi), ranijim iskustvima odvajanja od roditelja, aktualnim događajima u životu (stresni događaji poput razvoda, preseljenja ili rođenja novog djeteta u obitelji otežavajući su faktori), ali i reakcijama roditelja na odvajanje. Važno je osvijestiti svoje osjećaje i ponašanja jer djeca često osjećaju ono što osjećaju i odrasli. Reakcije odraslih daju im smjernice za funkcioniranje u novim situacijama. Vaš pozitivan stav prema vrtiću uvelike olakšava djetetovu prilagodbu.

 
 
PRIJE POLASKA U VRTIĆ…

 
Informirajte se o funkcioniranju vrtića kako bi vi bili što sigurniji, a vašu sigurnost onda će osjetiti i dijete.

Prije polaska u vrtić prošetajte do objekta u koje će dijete ići, posjetite vrtićko igralište. Pričajte o vrtiću u pozitivnom tonu, a ako primijetite da je dijete zabrinuto pokažite mu prihvaćanje. Izbjegavajte govoriti kako ne smije/ne treba plakati, dopustite mu da izrazi osjećaje. Recite mu da je u redu biti tužan ili ljut jer se svi ponekad tako osjećamo.

Potičite samostalnost djeteta sukladno njegovoj dobi, iako će odgojitelji pomoći djetetu u onome što je potrebno. Ako nakon navršene godine života polazi u jaslice, dajte mu priliku da vježba samo jesti žlicom i piti iz čaše. Ako polazi u vrtić s tri godine, potičite ga na samostalno odijevanje i obuvanje, učite ga pospremati igračke i potičite na brigu o osobnim stvarima, tj. odjeći i obući (jednostavnije radnje). Međutim, ako neke navike nije steklo do polaska u jaslice ili vrtić, ne uvodite nove navike upravo u vrijeme polaska. U tom trenutku djetetu su odvajanje od vas i prilagodba na nove okolnosti najvažniji razvojni zadaci i dobro se usmjeriti samo na njih. Na primjer, ako niste započeli s odvikavanjem od pelena kod djeteta, iako smatrate da je dijete za to zrelo, ne započinjite s tim upravo u vrijeme kad kreće u vrtić.

Ako vam životne prilike omogućuju, neka dijete prije vrtića ima iskustvo odvajanja od vas na nekoliko sati ili dana (ovisno o dobi djeteta) kako bi lakše prihvatilo vrtić.

Također, nemojte davati nerealna obećanja, npr. ˝da će u vrtiću biti jako sretan/na˝, ˝da će se sa svima sprijateljiti˝ jer to ne možete znati. Govorite o aktivnostima koje u vrtiću može očekivati: „U vrtiću ćeš se igrati, jesti, ići van, kasnije i spavati… upoznat ćeš drugu djecu, tete će vam smisliti razne igre, čitat će vam priče…“.

 
 
U VRTIĆU…

 
Preporučeno razdoblje prilagodbe je ono od dva tjedna, no realne mogućnosti to često ne dopuštaju te se ona tada provodi kroz jedan radni tjedan. Prvi dan (u pravilu u ponedjeljak) u grupu dolazite u unaprijed dogovoreno vrijeme, a postupno se zatim produljuje period djetetovog samostalnog ostanka u vrtiću. Proces prilagodbe dogovarat ćete s odgojiteljima postupno, dan za danom. Odgojitelji će, sukladno djetetovim reakcijama i uvjetima u skupini, predlagati ritam prilagodbe.

U vrtić dijete može ponijeti omiljenu igračku, dekicu, dudu ili bočicu. Predmeti za koje je dijete vezano predstavljaju prijelazni objekt, što znači da olakšavaju prijelaz iz roditeljskog doma u jaslice/vrtić tako da djeci pružaju osjećaj sigurnosti u novoj sredini.

Na putu do vrtića razgovarajte s djetetom o tome što ga očekuje u tom danu. Djeca nemaju pojam o vremenu kao odrasli, stoga pričajte o tome što će danas raditi u vrtiću i kojim redoslijedom te objasnite u kojem trenutku vi ponovno dolazite (npr. nakon popodnevnog spavanja i užine). Predvidljivost dana daje djetetu osjećaj sigurnosti i povjerenje u vas i ljude koji ondje o njemu brinu.

Sigurno ćete i vi biti uzbuđeni zbog djetetovog polaska u vrtić i preplavit će vas različiti osjećaji i razmišljanja. Iako će vam vjerojatno biti teško ostaviti dijete, pokušajte uznemirenost ne pokazati djetetu. Ako dijete primijeti da je roditelj uplašen, zabrinut, teško odlazi ili se vraća ponovno ga pozdraviti, dijete će biti uznemireno. Ponekad roditelji odu kada ih dijete ne gleda jer misle kako će time spriječiti djetetov plač, no to kod djeteta može izazvati strah, frustraciju ili zbunjenost. Ideja da će djetetu biti lakše ako se zaigralo pa vas nije vidjelo ruši djetetovo povjerenje u vas. Pokušajte da vaš oproštaj bude kratak, vedar i podržavajući – morate ići na posao ili nešto obaviti, a dotad će on/ona biti u vrtiću te ćete doći ponovno doći nakon užine/prije spavanja, ovisno kako se dogovorite s odgojiteljima. Ako dijete reagira plačem pri vašem odlasku, odgojitelji će ga utješiti, a vjerojatno će se nakon nekoliko minuta smiriti i uključiti u igru. Nakon povratka iz vrtića razgovarajte s djetetom o provedenome danu te naglasite kako ste došli u vrtić kako ste i najavili.

Iako vam ovi savjeti mogu olakšati period prilagodbe, uobičajeno je da jedan dio neizvjesnosti i brige ostaje dok ne upoznate odgojitelje i prostor. Imajte na umu da u vrtiću rade stručne osobe. U cijelom procesu prilagodbe, stojimo vam na raspolaganju i slobodno se obratite za pitanja, nedoumice ili savjet!
 
 
 

 
 

Ispiši stranicu