2.-7.2.2020. IZVJEŠTAJ SA STRUKTURIRANOG TEČAJA NA MALTI

Odgojiteljica Sara Kotur i psihologinja Božena Perić sudjelovale su na strukturiranom tečaju ˝Helping Teachers and Parents Manage Bullying in Different Contexts˝ na Malti od 3. do 7.2.2020. pod vodstvom organizacije The Psychology and CBT Clinic.
Tečaj se održavao u malom mjestu Baħar iċ-Ċagħaq, a vodile su ga psihologinje Gianella Caligari,  Luisa Eminyan i Carly Aquilina.
Osim nas, na tečaju su sudjelovali stručni djelatnici osnovnih i srednjih škola iz Švedske, Njemačke, Rumunjske i Latvije. Tečaj je održan s ciljem boljeg razumijevanja vršnjačkog nasilja te razvijanja smjernica za preventivno djelovanje uzimajući u obzir obiteljske i društvene faktore.
Održavao se pet dana u trajanju od 6 sati dnevno. Uz teorijski dio koji su držale predavačice, česte su bile grupne diskusije koje su omogućile razmjenu iskustva i prakse između zemalja sudionica, najviše o poticanju socioemocionanog razvoja djece te intervencijama kada dođe do bullyinga. Nadogradili smo svoja znanja o oblicima vršnjačkog nasilja, granici između sukoba i nasilja među djecom te mogućnostima razvijanja otpornosti kod djece. Veći dio vremena usmjerili smo se na upoznavanje različitih preventivnih programa, protokola u školama i zakonskih regulativa u pojedinim zemljama. Sve zemlje sudionice ističu sve veće poteškoće u nošenju s nasiljem na internetu među djecom (cyberbullyingom).
Sudjelovanjem na tečaju ojačale smo svoja stručna znanja i kompetencije te komunikacijske i prezentacijske vještine, dobile smo uvid u rad obrazovnih sustava drugih zemalja te otvorile prilike za daljnju suradnju s pojedinim sudionicima.
Po povratku, stečena znanja i materijale za rad prenijet ćemo ostalim stručnim djelatnicima vrtića kroz radionicu kako bi isto svi zajedno mogli koristiti u radu s djecom i roditeljima.
 
 
 
Ispiši stranicu