27.10.-02.11.2019. IZVJEŠTAJ SA STRUKTURIRANOG TEČAJA U ČEŠKOJ: „SPECIAL NEEDS CHILDREN“

Odgojiteljica Štefica Škrlin i logopedinja Zrinka Urukaović sudjelovale su na strukturiranom tečaju pod nazivom Special Needs Children od 28.10. do 01.11.2019. u Češkoj pod vodstvom organizacije ITC International TEFL s.r.o. iz Praga.
ITC je ustanova koju je osnovalo češko Ministarstvo obrazovanja i upisana je u školski registar. Djeluje od 1996. godine te je specijalizirana za obrazovanje odraslih, tj. stručno usavršavanje učitelja i stručnjaka iz cijele EU kroz inovativne metode podučavanja. Misija ITC-a je pružiti kvalitetno jezično obrazovanje zajedno s ostalim tečajevima iz različitih područja.
Cilj projektne aktivnosti bio je podržati kontinuirani profesionalni razvoj, revidirati i poboljšati ključne kompetencije djelatnika, promicati odgoj i obrazovanje koji su podržavajući i prihvaćajući za djecu s posebnim potrebama.
Tečaj se odvijao pet dana, na engleskom jeziku, kroz 9 modula kojima su stručni voditelji različitog profila, na vrlo otvoren, pristupačan i interaktivan način nudili nove vještine, znanja i ideja. Osim kraćih teorijskih potkrepljenja tema provele su se aktivnosti u manjim grupama u vidu promišljanja, rješavanja problemskih zadataka, igre uloga i dramskog prikaza, izrade plakata te prezentacije istog. Posebno se vodilo računa o inovativnim, kreativnim pristupima podučavanju djece kroz pokret i igru, korištenje digitalnih  uređaja i poticanju verbalnog izražavanja s naglaskom na odgojno obrazovni rad s djecom s posebnim potrebama. Dio tečaja se proveo i na otvorenom u obližnjem parku uz djelomično korištenje mobilnih uređaja kao integrativnog načina podučavanja ili potpomognutog pristupa informacijama ili temi.
Iako izvan programa i protokola tečaja, uspio se realizirati posjet državnom dječjem vrtiću u blizini. Ljubazni domaćini pokazali su nam uvjete, materijalno okruženje te organizaciju odgojno obrazovnog rada.  
Sudionici tečaja su bili učitelji i profesori iz Rumunjske, Italije te odgojitelji i stručni suradnici iz Hrvatske.
Ovom prilikom smo mogli upoznati i sudionike drugih tečajeva koji su se tamo istovremeno odvijali. Tako su vrlo pozitivna, poticajna atmosfera, zabava i razmjena iskustva bile svakodnevno prisutne. Dobili smo uvid u funkcioniranje sustava u drugim zemljama, izmijenili kontakte i najavili mogućnost uključivanja u zajedničke projekte. Organizirana je  i stručno vođena tura po Pragu kojom smo dobili još jači doživljaj o prošlosti i ljepotama grada Praga.
Stručno usavršavanje ojačalo je naše kompetencije i vještine u području rada s djecom s posebnim potrebama. Stečeno znanje i vještine planiramo prenijeti kolegama u vrtiću kroz interaktivne radionice,  informirati roditelje o postignutom te koristiti vještine u radu s djecom i upoznati ih sa specifičnostima Češke-Praga. 

 Ispiši stranicu