27. - 31. 3. 2023. IZVJEŠTAJ SA STRUKTURIRANOG TEČAJA "Amsterdam – između dva svijeta"Amsterdam – između dva svijeta
 
27. – 31. 3. 2023. Izvještaj sa strukturiranog tečaja u Amsterdamu „Amsterdam – between two worlds“
 
U sklopu Erasmus+KA1/Learning and growing together ”Učimo i rastemo zajedno” zdravstvena voditeljica Vedrana Čabraja i odgojiteljica Marija Ilijević sudjelovale su na strukturiranom tečaju "Amsterdam – between two worlds".
 
Tečaj se održavao od 27. – 31. 3. 2023. godine u Amsterdamu u organizaciji Chain foundation.
Voditelj tečaja bio je profesor povijesti Fokko Dijkstra.
Cilj tečaja je bio naučiti alate koji daju jasne smjernice o razvoju kreativnog uma te jačanju kreativnosti.
Također, jedan od ciljeva je bio obogaćivanja odgojno – obrazovnog rada u stvaralaštvu kroz različita područja umjetnosti.
Kulturne i socijalne promjene jednog naroda, a i Europe u cjelini, su dinamičan proces
pa je jedan od ciljeva tečaja osvještavanje i shvaćanju istih (promjena) kako bi se povezali kao građani Europe.
Poznavati povijest Europe, zajedničko nasljeđe, jedini je način unapređivanja suživota i tolerancije. Migracije stanovnika, integracija i suživot izazov je koji je pred nama u Hrvatskoj. Kultura/izražavnje kroz umjetnost, povezuje nas na jednoj dubljoj, elementarnoj razini.
 
Tečaj je bio dinamičan, cjelovit, konkretan, sadržajan i vrlo interaktivan.
Kroz šetnje gradom, obilazak znamenitosti, crkava, sinagoga, muzeja, tržnica, ulica i trgova upoznavale smo dva lica grada – ideal i realnost, radost i tugu, kroz sva vremenska razdoblja do današnjih dana. Upoznavale smo Amsterdam kao centar kulturne baštine predstavljajući ova dva lica grada. Suočavale smo se s primjerima te različitosti kroz arhitekturu, skulpture, slikarstvo, poeziju.
 
Sve to objedinili smo u slikarskoj radionici u muzeju Vincenta van Gogha gdje smo, nakon razgleda muzeja, same izražavale svoje dojmove kroz slikanje u stilu samog  slikara. A život i rad Vincenta van Gogha jedan je od najopipljivijih primjera koji je predstavljao dva svijeta – radost i tugu.
 
Sudionici tečaja bili su učitelji, profesori i odgojitelji iz Grčke, Njemačke, Španjolske i Hrvatske.
Cijeli program provodio se na engleskom jeziku iako smo se kroz razne aktivnosti (posebno poeziju) susretale i sa ostalim jezicima te na taj način jačali jezične kompetencije.
 
Stečena znanja, vještine i dojmove planiramo prenijeti kolegama, kolegicama i djeci u vrtiću putem izlaganja, radionica, plakata i različitih aktivnosti.

Ispiši stranicu