17. - 22. 10. 2022. IZVJEŠTAJ SA STRUKTURIRANOG TEČAJA u BARCELONI - „Sustainbility"

U sklopu Erasmus+KA1/Learning and growing together “Učimo i rastemo zajedno” odgajateljice Ivana Prpić i Ivana Šeparović sudjelovale su na strukturiranom tečaju „Sustainbility: Without water there is no future.“ Tečaj se održavao od 17. 10. – 22. 10. 2022 g., u Barceloni pod organizacijom Learn to Teach. Voditelj tečaja bio je profesor povijesti i zemljopisa gospodin Josep A. Blasco. Cilj tečaja odnosio se na promicanje svijesti o očuvanju vode, održivosti resursa pitke vode i korištenje novih tehnologija povezanih s vodoopskrbom, distribucijom i novih načina dobivanja pitke vode.
Voditelj Josep na vrlo pristupačan i interaktivan način upoznao nas je s tematikom tečaja. U sklopu tečaja posjetili smo postrojenja za pročišćivanje vode kao i tvornicu ETAP of Sant Joan Despí za desalinaciju vode, jednom od najmodernijih u Europi, te se tako upoznali s načinom dobivanja pitke vode iz mora i otpadnih voda.
Sudjelovali smo na radionici „Otpad i njegovi učinci na morsko okruženje“ gdje smo stekli praktično iskustvo utjecaja otpada na okoliš i debatirali o posljedicama klimatskih promjena ali i o tome što možemo činiti na osobnoj razini kako bi doprinjeli očuvanju okoliša .
Osim toga upoznali smo se i sa načinom na koji je voda pomogla industrijskoj revoluciji  te kako je transformirala društvo kroz povjest. Predmetne radionice potvrdile su činjenicu da bez vode nema budućnosti.
Sudionici tečaja bili su profesori i socijalni pedagozi iz Francuske, Njemačke i Hrvatske što nam je pružilo mogućnosti za razmjenu iskustva iz prakse te upoznavanje s funkcioniranjem odgojno  - obrazovnog sustava u drugim državama.
Tečaj se provodio na engleskom jeziku što nam je dalo priliku za uvježbavanje i unaprjeđivanje poznavanja istog kao i usvajanje stručne terminologije na engleskom jeziku.
Stečena znanja i vještine planiramo prenijeti kolegama u vrtiću putem izlaganja i implementirati ih u radu sa djecom kroz različite aktivnosti.


Ispiši stranicu