23. - 27. 8. 2021. - IZVJEŠTAJ SA STRUKTURIRANOG TEČAJA NA CIPRU, NIKOZIJI

 
 
Odgojiteljice Marija Ilijević, Silvija Zlatar, zdravstvena voditeljica Vedrana Čabraja te ravnateljica Lidija Vuković sudjelovale su od 23. do 27. 8. 2021. na strukturiranom tečaja: „Health and Emotional Education: Creating a positive and effective climate among learners“ u organizaciji StandoutEDU, Cipar, Nikozija. Uz nas su na tečaju sudjelovale i kolege iz Portugala, Španjolske, Grčke, Rumunjske i Hrvatske (ukupno 19 sudionika).
Cilj tečaja je bio osvještavanje ali i stjecanje novih znanja o svim aspekatima zdravlja. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, ono je stanje potpunog tjelesnog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Tijekom pet radnih dana sudjelovale smo na teorijskim i praktičnim aktivnostima na otvorenome. Tečaj je sadržavao cijeli spektar tema iz područja emocionalnog odgoja i promicanja zdravlja, a održavao se u različitim krajevima Cipra. Uvod u zdravlje i emocionalni odgoj kroz upoznavanje sudionika proveden je u park šumi Athalassa. Slijedi Platania forest – Troodos Mountain Range gdje nakon uvodne meditacije koju vodi naš trener Rafael igramo igru „Potraga za blagom“ kojoj je cilj bio što bolji timski rad te shvatiti da se zajedničkim snagama sve može ostvariti. Sljedeća aktivnost bila je praktično izvođenje E. F. T. metode (Emotional Freedom Technique) ili Tapping metode gdje se laganim stimuliranjem po određenim točkama meridijana na licu i tijelu oslobađaju negativne emocije. Slijedio je posjet rtu Greco u općini Ayia Napa gdje smo tijekom boravka provodili aktivnosti na plaži i to kroz igru „Povedi me“ u kojoj je cilj bio shvatiti važnost povjerenja u međuljudskim odnosima.  Moj put do zdravog života  bila je tema radionice na biofarmi Riverland u selu Kampia gdje smo se upoznali sa životom i djelovanjem bio farme u kojoj se zero waste svakodnevno živi. Kako napraviti kruh na tradicionalni način i kako se priprema najpoznatiji ciparski sir Haloumi bio je dio dana koji se isprepletao s aktivnostima i događanjima uz farmu i njezin život. (vožnja kajakom, korištenje biljaka za izradu prirodnih proizvoda (sapun), kako se suočiti sa stresom - EFT i Emocionalni odgoj).
Kroz provedene aktivnosti smo se upoznali, dijelili, surađivali, vidjeli što nam je zajedničko, a u čemu smo različiti. Osvijestitli smo si da su emocije pokretači našeg ponašanja, važne su u radu s djecom kao i jačanju osobnih kompetencija. Motiviranost za učenje i rad u grupama na otvorenome pridonosi usmjerenosti pažnje, socijalnim vještinama, komunikaciji, suradnji i rješavanju konflikata te potiče razvoj svih vještina i sposobnosti, a s ciljem jačanja emocionalnog zdravlja  i razvoja djece.

Stečena znanja planiramo podijeliti sa svojim kolegama/icama u ustanovi ali i  pripremiti priručnik u kojem ćemo detaljno opisati sve aktivnosti koje smo proveli na tečaju.