23. – 27. 04. 2018. Izvještaj s Job shadowinga, vrtić "Mežmalina" Priekuli, Latvija

 OPSERVACIJA PRAKSE U LATVIJSKOM VRTIĆU U SKLOPU ERASMUS + KA1 PROJEKTA
 
U sklopu ERASMUS+KA1 projekta "Različiti pristupi kreativnom podučavanju djece rane i predškolske dobi" u razdoblju od 21.04. – 28. 04., djelatnice Sara Kotur i Ivana Šeparović (odgajateljice) sudjelovale su na Job shadowingu u dječjem vrtiću "Mežmalina".
Vrtić "Mežmalina" je Eko-vrtić smješten u Priekuliu, mjestu blizu grada Cesisa. U vrtiću je upisano oko 150 – tero djece koji borave u sedam odgojnih skupina od kojih je jedna s posebnim programom "Outdoor". U svakoj grupi rade po dva odgajatelja i dva asistenta. U blizini vrtića nalazi se velika šuma koja odgajateljima služi kao poticaj i mjesto za organiziranje i provedbu dnevnih aktivnosti. Upravo tamo djeca provode najveći dio vremena bez obzira na vremenske uvijete. Djeca stječu praktična iskustva boraveći u prirodi i koristeći pri tome sva osijetila.
Važnost učenja na otvorenom prepoznali su i roditelji i lokalna zajednica koji svoju podršku daju pomažući u obogaćivanju materijalnog okružanja (sadnja novog bilja, uređenje dvorišta ...).
U sobama predškolaca postavljene su digitalne ploče koje pomažu prvenstveno u provođenju predčitalačkih vještina jer djeca moraju savladti poznavanje svih slova prije polaska u školu.
Na pedagoškim vijećima koja se oraganiziraju dva puta tijekom pedagoške godine odgajatelji prezentiraju svoj protekli rad u skupini putem digitalnih zapisa.
U sklopu mobilnosti posjetili smo još dva vrtića koji su opremljeni slanom sobom, bazenom, saunom, senzornim kabinetima...
Boraveći u Priekuliu osvijestile smo važnost boravka i učenja na otvorenom kao i važnost dobre suradnje vrtićke ustanove, lokalne zajednice i roditelja.

Aktivnosti na otvorenom (fotografija 1. i 2.)
 


 
                                                                                Fotografija 1.


.

                                                                                     Fotografija 2

Ispiši stranicu