Izvještaj s edukacije - "Outdoor education" - 16. i 17. 2. 2018.

 
 STRUČNO USAVRŠAVANJE NA OTVORENOM

 
Dušan Bartunek, Ph. Dr. u  vrtiću Matije Gupca na Knežiji
 
Stručno usavršavanje odgojitelja kontinuirani je proces koji planiramo godišnjim planom ustanove. Jedna od naših zadaća u sklopu Erasmus + KA1 projekta jest i razvijanje  kompetencije cjeloživotnog učenja s temom o različitim pristupima učenju  djece rane i predškolske dobi.
 
Tako je 16. i 17. veljače ove godine za odgojitelje i stručne suradnike u našem vrtiću organiziran seminar pod nazivom „Učenje na otvorenom“. Gost predavač bio je dugogodišnji teoretičar i praktičar na području edukacije na otvorenom Dušan Bartunek iz Češke. Bartunek je predavač na Karlovom Sveučilištu u Pragu, vanjski predavač na Sveučilištu u Linköping u Švedskoj, menadžer Organizacije Outdoored u Češkoj te voditelj tečaja Outdoor Programa. Izdao je niz praktičnih priručnika i knjiga na češkom, švedskom i engleskom jeziku za učenje na otvorenom koje u podlozi imaju aktivnosti i igre namijenjene djeci.
 
Sve prikazano u igrama može se modificirati i prilagoditi dobi djece vodeći računa o njihovim vještinama i sposobnostima. Takav način učenja na otvorenom kroz pokret, zabavu i smijeh blizak je djeci predškolske dobi jer aktivira sve djetetove potencijale s naglaskom na senzomotorički razvoj.  Aktivnosti se mogu provoditi koristeći cijeli prostor vrtićkog igrališta i dostupnim prirodnim materijalima uz minimalno ulaganje dodatnih sredstava.
Djelatnici su visoko motivirani i obogaćeni za novo iskustvo te su nadogradili svoja znanja u praktičnom radu s djecom. Dio viđenog i prorađenog prenijet će iskustvenim radionicama i roditeljima. Na taj način zajednički ćemo osnažiti različite kompetencije kod djece.
 
Ispiši stranicu