16. - 20. 10. 2017. IZVJEŠTAJ SA STRUKTURIRANOG TEČAJA „OUTDOOR LEADERSHIP – In – service training course in Portugal“

IZVJEŠTAJ SA STRUKTURIRANOG TEČAJA
„OUTDOOR LEADERSHIP  –  In – service training course in Portugal“
 
Odgojiteljice Ivana Prpić i Jana Bjelajac sudjelovale su na mobilnosti u okviru Erasmus+ projekta Outdoor Leadership Course – Učenje u prirodi – tečaj za voditelje, od 16. – 20. listopada 2017. godine u Portugalu.

Organizator tečaja je Outdoored s.r.o. iz grada Týnec nad Labem u Češkoj. Outdoored s.r.o. organizira tečajeve za voditelje i učenje u prirodi od 1999. godine. Tečaj vode iskusni voditelji i predavači, Britta Bruge iz Švedske i Dušan Bartunek iz Češke.
Temeljni pristup Outdoor leadership tečaja je holistička metoda vođenja. Predavanja i praktične radionice predstavljaju teorijsku i filozofsku podlogu za razumijevanje glavnih načela i oblika vođenja.
Sadržaj je tematski i interdisciplinaran, a temelji se na „učenju čineći“ u kombinaciji s „refleksijom na akciju“.
Cilj tečaja bio je jačanje kompetencija i vještina na području vođenja skupina u prirodi te upoznavanje s pojmom učenja na otvorenom. 
Seminar je zamišljen kao niz aktivnosti i igara na zraku.
Sudionici tečaja bili su iz različitih država svijeta: Rumunjske, Kanade, Finske, Poljske, Češke, Estonije, Pakistana i Hrvatske.
Pozitivna atmosfera, razmjena iskustva i zabava dio su procesa tijekom tjedna.
Imali smo priliku istraživati mogućnosti rada i učenja u prirodi, izvan prostora škole i/ili vrtića. 
Svakodnevno smo odlazili na različite organizirane izlete u okolici Cascaisa i Sintre.
Radionice, predavanja i team-building igre održavale su se šumi, na plaži te nacionalnom parku, ovisno o programu.
Program je intenzivan i podrazumijevao je cijelodnevni boravak na otvorenom. Prvi dan je započeo predavanjem o „Outdoor leadership“ pristupu uz piknik na strmim stijenama obale Atlanskog oceana. Već u poslijepodnevnim satima sudjelujemo u team building igrama  na pješčanoj plaži. Aktivnosti i radionice su se tijekom tjedna održavale u seoskom okruženju i šumi okolice mjesta Sintra.
Posjetili smo predivan park Pena i Pena Palace – dvorac pod zaštitom UNESCO – a iz razdoblja romantizma gdje smo imali priliku u manjoj grupi ili samostalno pripremiti vođenu aktivnost. Obišli smo Pedra Amarela park – šumu i posjetili stjenoviti rt Cabo da Roca – najzapadniju točku Europe i Portugala.
Tijekom dana  imali smo vrijeme rezervirano za evaluaciju i promišljanje o vlastitim vještinama vođenja te na koji način ćemo nove spoznaje moći primijentiti u svakodnevnom radu s djecom.

Stručno usavršavanje u Portugalu ojačalo je naše kompetencije i vještine vođenja u području učenja u prirodi. Razmjena iskustva s kolegama sudionicima omogućila nam je uvid u praksu drugih država Europe i Svijeta. Stečeno iskustvo planiramo prenijeti organiziranjem radionica za odgojitelje, informiranjem roditelja o važnosti teme, surađivanjem sa školama i lokalnom zajednicom. Kao najvažnije, obogatit ćemo svakodnevni neposredni rad s djecom kroz različite aktivnosti na otvorenom.
 
 
 
       

  

 
 
Pripremile:

Ivana Prpić, odgojiteljica
Jana Bjelajac, odgojiteljica 

Ispiši stranicu