17.-23.9.2017. Izvještaj sa strukturiranog tečaja- ISLAND

17.-23.9.2017. IZVJEŠTAJ SA STRUKTURIRANOG TEČAJA "OUTDOOR EDUCATION, LANDSCAPE AND OUTDOOR VENUES"- ISLAND

Odgojiteljica Silvija Zlatar i psihologinja Lea Masnjak Šušković sudjelovale su od 17. do 23.9.2017. na strukturiranom tečaju "Outdoor education, landscape & outdoor venues", u organizaciji CURSUS ISLAND u Reykjaviku (Island). Voditelj tečaja bio je Gudmundur Hrafn Arngrimsson koji nam je prenio svoje dugogodišnje iskustvo rada kao učitelja i arhitekta vanjskih prostora. Uz nas na tečaju su sudjelovale i učiteljice iz tri Velške škole.
Učenje na otvorenom odnosi se na organizirano učenje koje se odvija na otvorenom prostoru. Obuhvaća proširivanje mjesta učenja izlaskom na otvoreni prostor te se provodi u svim godišnjim dobima i uvjetima. Ono može biti formalno, neformalno, eksperimentalno i slučajno. Vanjski prostor možemo koristiti kao subjekt, medij i kao mjesto/prostor. Ovakav način rada može se odnositi i na djecu i na odrasle, a sastoji se od procesa koji sadrži socijalne interakcije, znanja, snage i sposobnosti.
Cilj seminara je pružanje novih znanja i alata za učenje na otvorenom. Tijekom sedam radnih dana sudjelovale smo na teorijskim i praktičnim aktivnosti na otvorenom. Tečaj je sadržavao cijeli spektar tema iz područja učenja na otvorenom: team building i igre na otvorenom, obrazovanje o okolišu, kvaliteta krajolika i materijali, mjesta za učenje na otvorenom, umjetnost i obrt, šumske aktivnosti i kuhanje, vanjski prostor kao dio lokalne zajednice, eksperimentalno učenje i rad s djecom i mladima. Osim navedenoga, važno je naglasiti da su svi sudionici predstavili svoju ustanovu i način rada iz zemlje iz koje dolaze. Posebno inspirativan bio je posjet Islandskoj osnovnoj školi u kojoj smo sudjelovali u provođenju sata predmeta Outdoor education. Istom je prethodila prezentacija škole od strane ravnateljice i suradnika. Tijekom cijelog programa naglašavana je povezanost ustanova, roditelja i lokalne zajednice, koji zajednički planiraju i oplemenjuju vanjske prostore za učenje i igru. Primjer takvog igrališta vidjeli smo u sklopu dječjeg vrtića.
Osim navedenih tema naglašena je povezanost okoliša i kulturalnog aspekta Islanda u sklopu kojeg smo posjetili različita zanimljiva i jedinstvena mjesta na Islandu: južnu obalu Islanda (stijene, prvi svjetionik, most između 2 kontinenta), ribarsko selo s kušanjem lokalnih specijaliteta (juha od jastoga), Plavu lagunu (izvore termalne sumporne vode), polarnu svjetlost te Golden circle s Bingvellir nacionalnim parkom (rascjep tektonskih ploča Sjeverne Amerike i Europe), vodopadom Gullfoss i Strokkur gejzirima.
Tečaj je završio internacionalnom večerom i podjelom diploma. Na internacionalnoj večeri svaki od sudionika je predstavljao svoju zemlju kroz zanimljive promotivne materijale i lokalne specijalitete.
Sudjelovanjem na ovom tečaju promijenili smo način razmišljanja o mjestu učenja te smo izradili sljedeće planove za buduće djelovanje u našoj ustanovi: učenje na otvorenom kao zadaća godišnjeg plana, organizacija radionica za odgojitelje, informiranje roditelja o važnosti teme i aktivnostima za djecu, suradnja sa školama i lokalnom zajednicom.

    

Pripremile:
Lea Masnjak Šušković, psihologinja
Silvija Zlatar, odgojiteljica


Ispiši stranicu